ATPAKAĻ
        MENU

        Mums ļoti garšo kokosriektu piens. Izmantojam to gan zupās, gan putrās, gan saldajos. Padzīvojoties pa dažādām Āzijas valstīm, mums pret kokosriekstiem un to pienu ir radusies īsta mīlestība. Līdz šim lietojām to pienu, kas pieejams bundžiņās. Bijām pat atraduši zīmolu, kas mūs ļoti apmierināja, bet tad uzzinājām nepatīkamas ziņas. Varbūt arī jūs būsiet pamanījuši uz ielām izvietoto reklāmu par parakstu vākšanu pret Bisfenol A izmantošanu pārtikas iepakojumos. Arī es iegāju palasīt un ap dūšu sametās šķērmi.

        Bisfenols A ir bīstamākā viela, kas atrodama plastmasas un citos iepakojumos. Tā ir cilvēka radīta ķīmija, kas “uzlabo” produktu iepakojumu, padarot to spēcīgāku pret apkārtējiem apstākļiem. BPA spēj atdarināt cilvēka dabisko hormonu estrogēnu un, nonākot organismā, iejaukties mūsu hormonālajā sistēmā.

        Lielai daļai bundžiņu šī ķīmiskā viela (Latvijā diemžēl visi ražotāji to izmanto) ir ieklāta iekšā, lai metāls nesaskartos ar ēdienu un nebojātu to. Ja vēl neesi parakstījies par Bisfenol A aizliegumu pārtikas industrijā, to vari droši izdarīt šeit (domāju, ka mūsu bērni un bērnu bērni tikai priecātos). BPA mīl taukus, tāpēc tas kokosriekstu pienā uzsūcas īpaši labi. Kad to uzzinājām, sapratām, ka esam vismaz gatavi meklēt alternatīvu. Ja nesanāks, tad vismaz varēsim teikt, ka mēģinājām.

         

        ● KAS TEV BŪS VAJADZĪGS? ●

        Lai mājās pagatavotu kokosriekstu pienu, būs vajadzīgs iegādāties kokosriektu no tirgus vai veikala. Šim procesam derēs tikai tumši brūnais, cietais kokosrieksts, ne zaļais, svaigais. Pirms pērc kokosriekstu, pārbaudi tā svaigumu (pakrati un iekšā ir jādzird skalinamies šķidrumam). Vēl būs vajadzīgs blenderis, sietiņš, marle un ūdens, un kāda pudele vai burciņa, kur gardumu sapildīt.

        ● PROCESS ●

        No sākuma būs jāatdala baltā, gaļīgā daļa no kokosrieksta. Vienreiz noskatījos video, kā to izdarīt, un kopš tā brīža savādāk nemaz nedaram. Kad baltā daļa ir atdalīta, liekam to blenderī ar ūdeni. Ūdens daudzums ir atkarīgs no tā, cik intensīvu garšu savam kokosriekstu pienam vēlamies. Jo mazāk ūdens, jo stiprāka garša. Pirmajā reizē pielējām 1l ūdens, un piens sanāca diezgan vājš. Tik vājš, ka dzērām tāpat un bija ļoti gardi! Var no viena kokosrieksta, piemēram, uztaisīt pus litru vai pat mazāk, un tad sanāks daudz intensīvāka garša. Kad viss labums sablenderēts, lejam sietiņā un izspiežam visu pienu, cik varam. Tad biezumus ieliek marlē un izspiež vēl no biezumiem pienu. Kokosriekstu čabiņas (biezumus) ārā var nemest, bet vēlāk pagatavot pankūkās, putrās vai cepumos.

         

        ● SVARĪGI ZINĀT ●

        〉 Šādi var pagatavot arī riekstu pienus (riekstus tikai ir jāizmērcē ūdenī), un tie visi diezgan ātri bojājas.

        〉 Piens jāizlieto kādu 3 dienu laikā, bet, ja nesanāk, tad to noteikti var sasaldēt un saglabāt citām dienām.

        〉 Vēl ir svarīgi izmantot pēc iespējas svaigāku kokosriekstu (cik svaigu, nu, mums ir iespējas dabūt). Jo vairāk skalinās šķidrums tā vidū, jo labāk.

        〉 Ja pienu nokāsīsi divreiz (vienreiz caur sietu un otrreiz caur marli), nepazaudēsi daļu piena biezumos.

        〉 Marli pēc tam nav jāmet laukā. To vari izmazgāt un lietot atkārtoti.

        〉 Svarīgi pienu nevārīt, lai nepazūd tā labumi! Kad liec pienu klāt kādām ēdienam, pievieno to pašās beigās, kad ēdiens jau gatavs.

        〉 Čabiņas var izmantot kā kokosriekstu miltus pie jebkura ēdiena, kur tie varētu iet klāt. Es parasti ieplānoju kādus cepumus vai pankūkas, kad taisām kokosriekstu pienu.

        Es esmu iemīlējusi gatavot saldos ēdienus no kokosrieksta piena, taču arī ļoti nelabprāt pērku pienu bundžās. Saki, lūdzu, vai šādam mājās taisītam kokospienam, to ieliekot ledusskapī, arī virsējā kārta sabiezē tādā kā krēmā, vai tomēr nē? Jo daudziem desertiem tieši tai kokoskrēmā tas āķis!

        Hmm, mēs paši kokosriekstu pienu neesam turējuši ilgāk, jo parasti taisām kaut ko ar to. Iemetu gūglē, un tā saka, ka vispār tauku kārtai vajadzētu nostāties. Vēl lasu, ka blenderī pienam klāt var pievienot ekstra kokosriekstu eļļu, kas varētu to uztaisīt krēmīgāku. Šis varētu būt eksperimentu jautājums, bet domāju, ka recepti var atrast 🙂

        Labs! Šādi pagatavoju riekstu pienu, bet būs jāizmēģina kokosriekstu pienu pagatavot 🙂

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *