ATPAKAĻ
        MENU

        Zobus mazgājam, šķiet, mēs visi, tāpēc zobu birste ir tāds ikdienā lietojams priekšmets. Ja teiksim, ka vidēji katrs cilvēks Latvijā nomaina zobu birsti vienu reizi gadā, tad vien jau sanāk divi miljoni zobubirstīšu.

        Ja skatāmies globāli uz to masu cilvēkiem, kas šobrīd apdzīvo Zemi, katru gadu tiek saražotas aptuveni 3.6 miljardu zobu birstīšu, no kurām divi miljardi ik gadu tiek izmestas ārā.

        Jap, tas ir liels cipars!

        Parasti veikalā sastopamās zobu birstes ir no plastmasas, ko it kā viegli būtu šķirot, bet diemžēl tas nav tik vienkārši. Zobu birste sastāv no plastmasas kātiņa, neilona vai poliestera sariņiem un metāla daļiņām, kas šos sariņus tur savā vietā (ja uz zobu birstes vēl ir gumijas gabaliņi, tad tas vēl nāk klāt). Ja mēs gribētu kvalitatīvi to visu sašķirot, būtu jāpreperē zobu birste un jāatdala visas tās dažādās sastāvdaļas. Plus, birstēs paliek zobu pastas gabaliņi, kas nav šķirojams materiāls. Lasu, ka Amerikā un Anglijā dažviet ir speciāli zobu un mutes higiēnas atkritumu nodošanas punki, bet mums vēl līdz tam ir jāaug. Diemžēl man neizdodas uzzināt, kas notiek ar mūsu zobu birstēm Latvijā, bet ļoti iespējams tās vienkārši nonāk atkritumu poligonā vai, sliktākā gadījumā, jūrā. Un jāpatur prātā, ka mūsu dzīves laikā iztērētās zobubirstes kaut kur visu to laiku arī stāvēs, jo tās nesadalās tik ātri. Tām vajadzēs gadu gadus, lai vispār sāktos sadalīšanās process.

        Par zobu birstēm un okeānu runājot, tā patiesībā ir milzīga problēma. Tā kā mēs paši pie plašajiem okeāna ūdeņiem nedzīvojam un neatrodamies arī vietā, kur straumes sanes visus ūdenī samestos mēslus, mums ir ļoti attālināta sajūta, ka tas viss ir diezgan traki. Ja ir sanācis kādreiz aizceļot uz, piemēram, kādu no Dienvidaustrumu Āzijas valstīm, tad noteikti būsiet redzējuši tos plastmasas pudeļu, maisiņu, kurpju un citu sadzīves priekšmetu kalnus, kas tiek izskaloti krastā. Nav jau tā, ka visas pludmales ir pilnas ar plastmasu, bet tas nav nekāds retais novērojums. Zobu birstes ir viens no produktiem, kas bieži tiek atrasts šajās pludmalēs vai atkritumu salās (angliski var meklēt pēc Garbage islands vai Ocean garbage patches).

        Atkritumu salas ir vietas okeānā, kur straumes sanes ūdens atkritumus vienā punktā, veidojot milzīgus kalnus ar cilvēku izmesto drazu, līdz beidzot veidojas tādas kā salas.

        Ir svarīgi saprast, ka visi mūsu mēsli nenonāk jūrā. Ja tos iemetam atkritumu tvertnēs, tie  nonāk atkritumu poligonos. Bet ne visiem cilvēkiem sanāk aiziet līdz miskastei, dažiem mēsli paliek pie jūras vai jūrā. Te jums būs vēl viens iemesls savākt atkritumus, kas dzīvojas pludmalēs!

         

         

        • ALTERNATĪVAS •

        Viss nav tik drūms, kā šobrīd varētu šķist. Mums ir iespējas veikt citus lēmumus, kas galu galā būs dabai daudz draudzīgāki. Plastmasas zobu birstes vietā izvēlies bambusa! Zinu, ka daļai cilvēku varētu ienākt prātā, ka dabīgās zobu birstes ir lieliska vieta mikrobiem, un tas tā patiešām ir ar dabīgo sariņu zobu birstēm. Kā viena draudzene zobārste teica – tās ir vienreizējās zobu birstes. Tā kā katru dienu mainīt savu birsti nebūtu diezko ekoloģiski, labāks variants ir bambusa zobu birste ar neilona sariņiem. Es papētīju un izrādās, ka vienīgais neilons, kurš dabā ātri sadalās, neatstājot negatīvas pēdas, ir Nylon-4 (manai zobu birstei ir Nylon-6, kas nesadalās tik ātri). Skatos, ka kompānijas mēdz arī mānīties par sariņu materiālu, bet, ja tev izdodas atrast kādu zobu birsti ar bambusa pamatni un Nylon-4 sariņiem, dod ziņu komentāros. Būs jāmēģina pasūtīt.

        Atpakaļ pie labākām zobu birstēm. Šis nav ideālais variants, bet pilnīgi noteikti izskaudīs to plastmasas masu, kas rodas no parastajām zobu birstēm. Bambuss sadalīsies gana ātri, tāpēc vienīgais, ko aizsūtīsim ilgākai pārstrādei, būs sariņi.

        Bambuss patiesībā nav koks, bet gan visstraujāk augošais augs. Tas ir dabiski antibakteriāls, kas nozīmē, ka nav nepieciešams izmantot mēslojumu vai pesticīdus tā audzēšanas laikā.

        Mums šobrīd mājās ir Humble Brush, kas ir nopērkamas Latvijā (esmu pirkusi Biotēkā un Rimi). Tā gan ir krietni dārgāka, bet šad tad var noķert atlaides, kad vienkārši nopērkam tās vairumā. Nopērkot vienu šīs firmas zobu birsti, tiek atbalstīta organizācija, kas veicina mutes veselības programmu bērniem, kam nav tādas iespējas.

        Pati vēl neesmu lietojusi, bet atradu Brush with Bamboo, kuri saka, ka viņu sariņi tiek taisīti no 62% rīcineļļas un 38% plastmasas. Atkal – ne pilnīgi organisks materiāls, kas sadalīsies dabā, bet noteikti labāka alternatīva.

        Ja ir vēlme būt pavisam Zero Waste, tad var izmantot kādu no zobu birstēm ar cūku sariem. Tādas arī pastāv, un ir vienīgās, ka pilnībā dabiski sadalīsies (tās pat mierīgi var mest kompostā).

         

        Nezinu, vai zobārsti tūlīt mani nenolinčos, bet man ir triks, kā es mūsu zobu birstu lietošanu mazliet paildzinu pāri tiem ieteiktajiem 3 mēnešiem. Es ik pa laikam tās novāru verdošā ūdenī vai iztīru ar ūdeņraža pārskābi. Tādā veidā vismaz nogalinot baktērijas, kas zobu birstē saradušās.

        Tas tā īsumā viss. Ja gribas nopirkt šādu (vai līdzīgu) zobu birsti, bet negribas tērēt tādu naudu, tad var meklēt internetā. Skatos, ka ir mājas lapas, kur var tās pasūtīt lielākos daudzumos, līdz ar to sanāk lētāk. Ieteiktu pirmo reizi sūtīt vienu, iemēģināt un, ja patīk, sūtīt kaut 20. Pietiks ilgākam laikam! Un, ja gribas mājās pagatavot arī savu zobu pastu, tad te būs links uz recepti, ar kuru vienu dienu padalījos.

        Ak, izbaudi šīs saulainās diena sun pasmaidi! ☀️

        16 COMMENTS

        Rakstiņš sens, un tomēr gribējās padalīties ar savu bēdu. Neciešu sajust koku savā mutē. Jau bērnībā nespēju ieēst saldējumu ar koka kociņu (domājot vien zosene uzmetas). Nesen domāju, pamēģināšu, ja nu sajūtas mainījušās ar brieduma iestāšanos:) Bet, kas to deva, brrrrr.
        Tā nu atgriezos pie plastmasas izstrādājumiem, diemžēl.

        Sveika! Paldies par iedvesmojošo blogu! Daudzas tēmas kādu laiku jau nodarbina manu prātu, citas man atver durvis uz jaunu pasauli 🙂
        Man ir jautājums saistībā ar zobu tīrīšanas tēmu – vai ir kāda alternatīva plastmasas zobu diegam? Bez tā zobu tīrīšanu vairs nevaru iedomāties un tos no kādiem citiem dabai draudzīgākiem materiāliem nekur neesmu redzējusi.

        Jā, tāda alternatīva pastāv, un tas ir zīda zobu diegs. Mēs savējo nopirkām Berlīnē, bet noteikti varētu atrast arī kaut kur internetā. Tas ir zīda zobu diegs, kas klāts ar bišu vasku, un nāk stikla un metāla iepakojumā. Iepakojumu pērk vienu reizi un tad tikai papildinājumus. Te tas būs: https://shop.original-unverpackt.de/collections/pflege-und-kosmetik/products/zahnseide-reine-seide-mit-bienenwachs

        Vēl viens variants, ko paši vēl neesam mēģinājuši, ir izmantot vienkārši zīda diegus no kāda auduma gabala. Saliek divus vai vairākus zīda diegus kopā un tīra zobus 🙂

        Ieteiktu pamēģināt tepat Latvijā ražotas zobubirstes no Woodbrush https://www.facebook.com/smuwoodbrush/?fref=ts

        Man gan šķiet, ka tās nav Latvijā ražotas, bet vienkārši izplatītas ar personalizētiem uzrakstiem. Skatos arī, ka viņi aprakstā nekur nemin, ka zobu birstes izgatavo Latvijā, bet piedāvā tik personalizēt 🙂

        Sveika Laura, esmu atradusi zobu birsti ar pamatni no bambusa un kukurūzas šķiedrām un neilona 4 sariniem. Uz iepakojuma rakstīts, ka sariņi mīksti, diemžēl pēc sajūtām tā nav, varētu vēlēties maigāku.
        Ir pieejamas gan bērniem mazāka izmēra, gan pieaugušajiem. Saucas Bamboobrush. Ir mājaslapa bamboobrush.ru. Nezinu vai LV ir pieejamas, pirku Maskavā, ja ir vēlme jūlijā varu atvest :))

        Čau, Linda! Mēs tieši domājam mēģināt Bamboo brush kā nākamās, jo esam dzirdējuši labas lietas. Tie sariņi gan ar laiku paliek mīkstāki. Tā vismaz bija ar mūsējām :))

        Mēs arī leitojam Humble Brush, bet metam pie nešķirojamiem atkritumiem, jo nesapratām, kurā kategorijā lai liek. Pie kartona un papīra, kas būtu tuvākais kokam, it kā taču nē. Nest uz kompostu dārzā vai ugunskuru?

        Ja liek savā kompostā (ko izmantosi vēlāk dārzā), tad ieteiktu nolauzt to daļu, kur ir sariņi, un kompostēt tikai bambusa daļu. Neilons tomēr ir sintētika, ko negribētos likt uz saviem burkāniem. Ja ir tāds komposts, kur vienkārši pārstrādā visu pārstrādājamo, bet neizmanto ēdienam, tad vari likt tajā. Dedzināt to galviņas daļu gan nevajadzētu, jo neilons, tāpat kā visas citas sintētikas, kūst un izdala nelabas vielas, degšaas laikā.

        profesionālā kretīnisma dēļ esmu izmēģinājusi daudz šādas zobu birstes, bet visbiežākā problēma šīm birstītēm (īpaši humble brush) ir, ka sariņi ir ļoooti ļoti cieti! lai arī liekas, ka tie tādēļ labāk notīra (viltus sajūta), sliktie efekti uz zobiem no tā ir neatgriezeniski.
        ja kāds atrod tiešām ļoti mīkstu šāda veida birstīti – būšu laimīga uzzināt 🙂

        Es mēneša beigās būšu Berlīnē, un man ir plāns iegādāties dažādus ražotājus. Izmēģināšu un došu ziņu 🙂

        Ir arī tādas Charcoal-Enhanced Bamboo Bristles, kuras esot 100% biodegradable. Lai gan jāpievērš uzmanība katram razotājam vai nav greenwashing.

        Jā, šis man ir kaut kas pavisam jauns 🙂 Jāskatās un jāmēģina pasūtīt! Drīz būsim arī Berlīnē, tāpēc varbūt šo to varēsim atrast arī tur.

        Starp citu, zobu tīrīšanai ir arī daudz ekoloģiskāki varianti par zobu birstēm, piemēram, miswak. Lai gan veikalos neesmu redzējusi, domāju, ka ir iespējams pasūtīt to arī uz LV mājām. Reiz bija iespēja iemēģināt, ja godīgi, likās, ka tik tīri zobi vēl nekad nav bijuši.

        Nebiju par šo nekad dzirdējusi, paldies! Pameklēju un skatos, ka patiešām atzīts 🙂 Es būtu gatava mēģināt (un skatīšos, vai varu kaut kur pasūtīt), bet pirmā sajūta, protams, ka nezin, nezin 😀

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *