ATPAKAĻ
        MENU
        Mani uzticamie ceļabiedri. Un, protams, vēl Andis.

        Ceļojot svarīgākais ir no sirds izbaudīt vietu, kur atrodies. Mēs esam no tiem, kas ceļo ļoti brīvi – traki neaizplānojam savas dienas, bet vairāk plūstam pa pilsētu un redzam, kur mūs tā aizved. Un, tā kā Zero Waste ir mūsu prātos ne tikai mājās, bet visu laiku, ir vērts divreiz padomāt, ko būtu vērtīgi paņemt līdzi, lai atvieglotu ikdienu. Nesolu, ka mums sanāks pilnīgs Zero Waste ceļojums, bet mēs noteikti darīsim visu iespējamo, lai atkritumus neradītu arī Berlīnē. Tāpēc gribēju padalīties ar lietām, ko ņemam līdzi, lai vismaz ikdienas kustībā un Berlīnes baudīšanā, atkritumi pēc mums nerastos.

         

        ● ŪDENS ●

        Tas ir pats, pats svarīgākais – dzert daudz šķidruma. Mēs esam lieli staigātāji, tāpēc ūdeni jādzer īpaši daudz, un parasti to darījām no plastmasas pudelēm. Nu, kā ierasts. Bet šoreiz mēs vēlamies būt sagatavoti – ņemsim līdzi mūsu iemīļoto ūdens pudeli. Šī man ir diezgan nesena, bet mani apkārtējie noteikti būs pamanījuši, ka košo metāla pudeli/termosu ņemu līdzi gandrīz visur. Jā, tā superīgā lieta, ka tā notur gan siltu, gan aukstu, kas nodrošina, ka var paņemt līdzi arī tēju, ja kādu dienu solās būt tāds drēgnāks laiks. Tādas ilgtermiņa ūdens pudeļu iespējas ir neizmērojamas – ir gan plastmasas, gan metāla gan stikla. No visām opcijām visērtākā šķita tieši metāla, jo nesver tik daudz, cik stikls, un neiedod to plastmasas garšu (un droši vien kādu gabaliņu pašas plastmasas), ko dažreiz var dabūt no plastikāta pudelēm. Un atzīšos – man patīk skaistas lietas, tāpēc zināju, ka gribēšu vizuāli pievilcīgu pudeli, jo plānoju to pirkt tikai vienreiz. Šādu (un dažādu citu krāsu) skaistuli var iegādāties latviešu lapā Drink With Fun, kur es dabūju arī savējo.

        Ikdienā to ir ļoti ērti lietot, un ceru, ka tikpat priecīga atbraukšu mājās no Berlīnes brauciena.

         

        ● KAFIJA VAI TĒJA ●

        Mēs esam lieli kafijas baudītāji, un Berlīnē jau esam noskatījuši dažādas foršas gourmet kafijas vietas. Ne vienmēr ir laika apsēsties un izdzert kafiju uz vietas, tāpēc ļoti noder speciāla dzēriena krūze. Tam mēs ar vīru sev sagādājām krūzes no Keep Cup. Arī smukas, jo zinājām, ka pirksim tikai vienreiz. Un, ja pērkam, tad tādu, kas patiešām priecē sirdi un acis. Mūsu krūzes ir no stikla ar korķa strīpiņu, un līdz šim esmu dzirdējusi tikai sajūsmas saucienus no Rīgas kafejnīcu baristām. Mēs savējās sūtījām Amazonē, jo tur sarēķinājām, ka ir izdevīgāk, un iespējas dabūt tieši tādu krūzi, kādu sirds kāro, tāda pati kā pašā lapā. Kas ir baigi forši – šīm krūzēm var iegādāties visas detaļas arī atsevišķi. Ja kaut kas tomēr saplīsīs vai nolietosies, nebūs jāpērk jauna krūze, bet tikai viena vajadzīgā detaļa.

        Jāsaka godīgi – ņemu to līdzi ikdienā ar lielu sajūsmu, jo ir tik baudāmi dzert kafiju no tādas krūzes.

         

        ● ĒŠANA ●

        Mēs noteikti daudz maltītes ieturēsim ārpus mājas, jo baudām pilsētu caur vēderu. Katrā kafejnīcā pie ēdiena un dzēriena automātiski tiek pielikta salvetīte, kas ne vienmēr tiek izmantota. Esmu apņēmības pilna lūgt katrā vietā, lai man salvetīti nedod līdzi, jo būšu paņēmusi savējo. Man mājās bija tādas lina galda salvetes, ko tad arī izmantošu cēlojumā. Šī salvete lieliski noderēs arī kā sainītis, ja nepaspēšu apēst rīta maizīti un gribēšu to paņemt līdzi. Tad var izmantot japāņu Furoshiki tehniku, lai ietītu kādu gardumu līdzi ikdienas gaitās. Vēl zinu, ka iespējams mēs kaut ko paņemsim līdzi, lai apēstu, piemēram, parkā, tāpēc lieti noderēs mūsu sen iegādātie Spork. Tā ir no vienas puses karote, bet no otras puses – dakša. Mēs to senāk pirkām mūsu pārgājieniem, bet lieti noder arī šādiem ceļojumiem, ja tiek plānota ēšana ārā. Plastmasas iepakojumi, maisiņi, dakšiņas un papīra salvetītes – tas viss šķiet tāds mazs un nevainīgs, bet kopā saveidojas diezgan daudz atkritumu. Vēl viens atkritums, kas varētu veidoties, ir plastmasas salmiņi, bet mēs neesam tādi salmiņu lietotāji, lai bez tiem neiztiktu. Mēs parasti vienkārši palūdzam, lai dzērienā salmiņu vienkārši neliek iekšā.

        Gan salvetīte, gan karotdakšiņa aizņem ļoti maz vietas, tāpēc zinu, ka varu ielikt kaut jakas kabatā. Mazajā rokassomiņā noteikti vietas būs gana.

         

        ● IEPIRKŠANĀS ●

        Esam atraduši, ka Berlīnē ir vairāki Zero Waste veikali, kur varēsim apskatīt dažādas ikdienā noderīgas lietas. Ir izveidojies mazs sarakstiņš ar lietām, kas ļoti noderētu mūsu mājsaimniecībā, piemēram, gribam izmēģināt citus zobu birstu zīmolus. Ja tur būs kas vairāk par Humble Brush, noteikti iegādāsimies, lai varam salīdzināt. Tāpat Berlīnē ir dažādi lietoto preču veikali, kur gribu aiziet. Man ir sarakstiņš ar lietām, kas patiešām vajadzīgas manai kapsulas garderobei, un ceru tur tās atrast. Lai neņemtu katrā vietā pa jaunam plastmasas maisiņam, ņemsim līdzi savus kokvilnas maisus. Paņemsim arī mazos maisus, lai veikalā varam nopirkt kādu augli un šo to brokastīm. Visus maisus jau līdzi nepaņemsim, bet esam iegājuši ritmā izmantot vienu lielu tašu visiem pirkumiem. Man netraucē, ka kādam apģērba gabalam pa virsu stāvēs banāni.

         

        Šis bija tāds īsais ieraksts, jo lielais Berlīnes apskats būs vēlāk, kad atbrauksim mājās. Tagad tik gribēju padalīties ar idejām, kā varētu izdoties pēc iespējas vairāk Zero Waste ceļojums. Mēs noteikti mēģināsim un dosim jums ziņu, kā tad bija dzīvoties pa Berlīni, neradot atkritumus.

         

        Adios, draugi. Lai skaistas garās brīvdienas!

        6 COMMENTS

        Paldies par atbildi 🙂 jā, ūdens maisi jeb Camelback ir ļoti labi. Tad pudeles vairāk sanāk pilsētas variantā 🙂 bet ar nav skaidrs, kur pilsētā var iepildīties par brīvu?

        Mēs esam krāna ūdens dzērāji visur, kur to atļauj, tā kā mums situācija ir ļoti viegli atrisināta. Eiropā nekad tad vairāk nevajag pirkt ūdeni par bargu naudu, bet jātiek tik kādā tualetē 🙂

        Jautājums par ūdeni ceļojumos – ilgtermiņa ūdens pudele ir apsveicama lieta, taču tajā iekšā jālej ūdens, kurš sākumā ir jānopērk – tajos pašos plastmasa iepakojumos. Cik garš, tik plats? Kā jūs risiniet šo aspektu, esot prom no mājām citās valstīs?

        Tādos gadījumos mēs pērkam pēc iespējas lielākas pudeles. Man tad labāk patīk viena 5l ūdens pudele, nevis 10 x 0,5l pudelītes 🙂 Un, protams, kā pastāv iespēja uzpldīties kaut kur pa brīvu, tad darām to uzreiz!

        Ceļojumos mēs izmantojam Camelback, kas ir tādas lielas ūdens pakas mugurassomās. Ļoti noderīga lieta, ja sanāk paceļot ar mugurenēm 🙂

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *