ATPAKAĻ
        MENU

        Man patīk rīti, bet katras dienas sākums tomēr nav vienāds. Man ir dažādi rituāli, kas palīdz dienai iedot īsto toni, no kuriem daļu veicu katru dienu, bet daļu ne. Galvenais nevajag pielikt savu rituālu sarakstu pie sienas un pelt katru mīļu rītu, kad kaut kas nav sanācis. Stāstu no savas pieredzes. Es ļoti cenšos skatīties līdzi, lai katra diena iesāktos forši – ar vairāk laika vai mazāk, visiem rituāliem vai tikai pamatiņu. Svarīgi tik saprast, kas varētu būt tās nodarbes, kas ļaus iemīlēt rītus arī tev. Pat tad, ja ļoti, ļoti patīk pagulēt ilgāk.

         

        ● MIEGS ●

        Es te sākšu izklausīties pēc vecas plates, bet kvalitatīvam un foršam miegam šeit ir ļoti liela nozīme. Kā no rīta var justies laimīgs, ja esi neizgulējies (mammas ar mazuļiem: es paklanos jūsu priekšā)? Katram cilvēkam ir savs stundu skaits, kas padara viņu laimīgu. Man tās ir savas 7-8 stundas. Citiem var būt vairāk vai mazāk, nav svarīgi. Bet, kas ir svarīgi – pašam zināt savu vajadzīgo optimālo miega daudzumu un mēģināt pie tā arī turēties. Īstermiņā, protams, varam gulēt arī mazāk par vajadzīgo. Varam pat īstermiņu paildzināt, bet es esmu sapratusi, ka rīts patiešām iesākas priecīgāk, ja esmu saņēmusi ap astoņām stundām miega. Es telefonā izmantoju iebūvēto aplikāciju Bedtime, kas man palīdz uzlikt modinātāju tā, ka zinu, cik stundas būs gulētas bez rēķināšanas. Bet to aplikāciju ir nebeidzami daudz, tāpēc nekādu satraukumu. Galvenais, lai modinātājs zvana pēc tavām zelta nogulētām stundām.

        Lai varētu iemīlēt rītus, ar baudu jāaiziet gulēt, tāpēc cenšos radīt foršu atmosfēru pirms gulētiešanas. Parasti izvēdinu telpu, varbūt iededzu kādu smaržiņu vai vēl vienkāršāk – sasmidzinu gultasveļu ar savu lavandas atsvaidzinātāju. Nesen rakstīju ierakstu par to, ko izmantoju, lai māja smaržotu jauki un dabīgi, tāpēc te būs tas raksts. Tur padalījos arī ar recepti, kā taisu savu supervienkāršo atsvaidzinātāju.

        Un pēdējais noteikums kvalitatīvam miegam – gulēt pie atvērta loga. Ai, Andis ne vienmēr ir sajūsmā par šo ideju, jo viņam nepatīk, ka naktī ir auksti, bet es labāk sasedzos un guļu svaigā gaisā. Ziemā mums ir grūtāk sarunāt, bet tagad siltajā laikā – nekādu problēmu! Parasti atveru logu uz vēdināšanu (lielāku vai mazāku), un tas manu celšanos padara daudz baudāmāku! Ar aizvērtiem logiem mostos ar sajūtu, ka galva pietūkusi, un tas nekādīgi nevar būt labi.

         

        ● MOSTIES MIERĀ ●

        Lai es varētu mierīgi pamosties, man ir vajadzīgs tas kvalitatīvais miegs, par kuru rakstīju pirmajā punktā. Pēc tiem visiem noteikumiem celties nav nekādu problēmu. Ja uztur ritmu, ka katru nakti guļ aptuveni tās pašas stundas, tad modinātājs ir tikai kā papildlīdzeklis. Esmu ievērojusi, ka pēdējā laikā mostos piecas minūtes pirms noskan modinātājs, kas, protams, ir ļoti forša sajūta! Bet, ja tomēr tā nesanāk, man ir svarīgi, ka mans modinātājs neuztrauc mani no gultas momentāli. Skolas laikā, atceros, izmantoju kaut kādu nenormālo modinātāja zvanu, lai nenokavētu skolu. Tagad man ideja par to uzdzen šermuļus. Esmu atradusi ļoti mierīgu un pakāpeniski augošu modinātāja skaņu, kas mani uzmodina, bet nepieceļ momentāli sēdus. Parasti izmantojam dabas skaņas vai kādu “ambient” toni. Ar putnu skaņām mums gan pēdējā laikā ir problēmas, jo mostamies arī brīžos, kad laukā (tas parasti ir ap pulkstens 4 rītā) dzied īstie putni. Kaut gan dzīvojam pilsētā, tās skaņas ir tik līdzīgas, ka bieži trīsreiz ir jāpadomā, vai ir laiks celties vai vienkārši putni trako pa kokiem.

        Mums ir vēl viens noteikums mierīgam rītam: nekādus telefonus guļamistabā. Man tas noteikti izjauc rīta ritmu, ja gultā sāku skrullēt (vai kā man viena paziņa vakar teica – paijāt) telefonu. No tā ļoti, ļoti cenšos izvairīties. Es pat mēģinu atstāt netraucēšanas (manam telefonam ir tāda opcija, kad neviens lieki netraucē) režīmu līdz kādiem 8:30, lai telefons lieki netramda. Esmu kādreiz bijusi no tām, kas pusstundu vēl vārtās pa gultu, paijājot Instagramu, bet mēģinu tā vairāk nedarīt. Tomēr ir foršākas lietas, ko no rīta padarīt, kā palūrēt, ko citi sadarījuši pa šo laiku.

         

        ● SĀKT DIENU AR GLĀZI ŪDENS ●

        Pēc pamošanās un rīta vannas istabas apmeklēju, es uzreiz piepildu lielu, pus litra glāzi ar remdenu citronūdeni, ko lēni izmalkoju. Ūdens kā tads ļoti palīdz ķermenim uzsākt visus procesus, un esmu lasījusi, ka citronūdens īpaši iekustina vielmaiņas procesus. Šis ir mans obligātais ikdienas rituāls. Ja visi striķi trūkst, kavēju un nepaspēju padarīt neko citu, tad citronūdeni gan izdzeršu. Ieteiktu to nedzert ne traki siltu, ne ļoti aukstu, jo abi var nodarīt ļaunu. Ļoti siltais var bojāt zobu emalju, bet aukstais – nošokēt iekšējos orgānus, tāpēc izvēlos viegli remdenu. Kārtīga ūdens glāze arī palīdzēs atmodināt šūnas un smadzenes, mitrināt ķermeni pēc miega un iedos baigo svaigumu! Mēs senāk nopirkām milzīgas, puslitrīgas glāzes, lai varētu ikdienā izdzert vajadzīgo ūdens daudzumu (ar mazajām glāzītēm man tas šķiet grūtāk), un ar vienu šādu citronūdeni daļa šķidrumu jau tiek uzņemts!

        Esmu dzirdējusi, ka cilvēki piešauj vēl kaut ko savam rīta ūdenim – sāli, sodu, medu. Padalies, ja tev ir kādi forši ieteikumi! Man patīk dzirdēt jaunas lietas.

         

        ● MEDITĀCIJA ●

        Es ceru, ka šeit jūs nepazaudēšu, jo citiem mierīgs rīts ar kādu nomierinošu vai enerģijas praksi šķiet kukū. Man jāsaka uzreiz – šo rituāla daļu daru neregulāri, bet ilgtermiņā cenšos par to neaizmirst. Par meditāciju un mūsu pieredzi noteikti varētu uzrakstīt veselu ierakstu (patiesībā plānojam salīdzināt vairākas meditāciju aplikācijas, un iedot jums tādu kā rezumē), bet mans uzskats ir tāds – tam nav jabūt nekam ezotēriskam, pārpasaulīgam vai nesaprotamam. Vienā meditācijā forši teica, ka viena apzināta ieelpa un izelpa bez domām ir meditācija. Tas ir maldīgs uzskats, ka meditācija nozīmē sēdēt stundu nirvānā bez nevienas domas. To var izdarīt tikai lielākie pasaules profiņi, jo parastajiem cilvēkiem vienkārši ir jāvēro notiekošais. Prāts skrien kā traks, domas šaudās, plāni tiek kalti, un to visu jāmēģina palaist vaļā.

        Man ļoti, ļoti palīdz aplikācija, ko šobrīd izmantoju, jo tur ir dažāda veida un ilguma vadīto meditāciju. Ja esi jauns meditācijā, tad vadītās meditācijas ir ļoti foršs iesākums. Tajās kāds izstāsta, kas jādara, sanāk koncentrēties uz šī cilvēka teikto un tik jāseko norādēm. Kad ir saprasts, ka meditācija var būt jebkāda, tad mierīgi var meditēt klusumā, mierā, viens pats. Es uzsāku savu meditāciju “ceļu” ar klusumu, un saprotu, kur veidojās tā spriedze un frustrācija par pašu procesu. Jo sākumā taču nesanāk! Un klusumā sēdēt bez domām nesanāk vēl ilgi (man laikam tā vispār dzīvē ir sanācis tikai dažreiz). Bet klusums un bezdomu stāvoklis nav meditācijas mērķis. Tās mērķis ir nomierināt prāta skriešanu, un tas tai ir pa spēkam!

         

        ● ELPOŠANA ●

        Elpošanas tehnikas ir vēl viena forša kukū nodarbe no rītiem (vai jebkurā citā laikā), kas var līdzēt iemīlēt rītus. Tā var iedot tādu enerģiju, uh! Iespējas ir tik dažādas, ka katram jāmeklē savs. Kādas elpošanas prakses var nākt no jogas, noteikti visu iespējamo var atrast arī internetā, bet man pašai ļoti noderīgs šķita Laimes kurss, ko rīko Art of living. Tas sastāv no dažādām kustēšanās un elpošanas tehnikām, kas likās ļoti efektīgas. Vienīgais, kas mani attur, ir tas, ka pilnais elpošanas cikls aizņem savas 30min. It kā – kas tad ir pusstunda mūsu laika, bet man ļoti patīk, ka visu varu pielāgot savam ritmam. Ja nav tik daudz laika, patīk divu minūšu padarbošanās, tāpēc turu prātā visādas tehnikas. Ir tādas, kas atmodina limfas sistēmu, tādas, kas iedod enerģiju, un tādas, kas nomierina prātu. Opcijas ir nebeidzamas, tik jāmeklē rokā, kas pašam labpatīk.

         

        ● IZKUSTĒŠANĀS ●

        Vēl viena nodarbe, kas palīdz iemīlēt rītus, ir kaut kāda veida izkustēšanās. Arī šī nodarbe man nav pilnīga ikdiena, bet mēģinu pāris reizes nedēļā tam pieķerties. Es parasti no rītiem mazliet pajogoju. Daru to mājās, jo vienkārši patīk, ka nav jākāpj ārā no pidžamas. Bet arī tāpēc, ka katru dienu varu izvēlēties, kādu jogu gribas – ātro, ilgo, mierīgo vai sportisko. Ja kādam interesē, esmu iemīlējusi vienu Youtube jogas skolotāju Fightmaster Yoga, kurai ir simtiem nodarbību. Kas man īpaši patīk viņas nodarbībās – viņai ir 10-15min jogas Joga Quickie un dažādi izaicinājumi.

        Joga ir manējā nodarbe, bet atmodināt ķermeni var visvisādos veidos! Var iet pastaigā (kaut īsā suņa pačurināšanas riņķī), var uztaisīt 10 pietupienus, var vienkārši izkustināt visas locītavas, var doties uz sporta zāli vai sākt rītu ar peldi. Man ir sapnis, ka gribu dzīvot kāda ūdens tuvumā, lai varu biežāk iet peldēt. Tas būtu tik forši tā uzsākt rītu, vai ne?

         

        ● NESTEIDZĪGS LAIKS SEV ●

        Viss ieraksts ir par to, kā pavadīt foršākus rītus, paveltot sev vairāk laika, tāpēc pēdējais svarīgais punkts skaista rīta rituālā ir nesteidzīgs laiks vannas istabā. Man ir svarīgi, ka varu baudīt mierīgu dušu, bez steigas saģērbties un uzposties. Jā, varu arī dabūt sevi iziešanas kārtībā savās 10 minūtēs vai mazāk, bet tas nav baudīgs rīts. Visforšāk ir tad, kad nav nekur jāskrien, ir pietiekami daudz laika, lai sajustu, ko tajā dienā gribas uzģērbt un vai šodiena būs sarkano lūpu diena. Šai rituāla daļai nav jābūt obligātai, jo varu vienlīdz labi justies arī bez tās, bet esmu sapratusi, ka tā tomēr ir foršāk.

         

        Kādi ir tavi īpašie rīta rituāli, lai diena iesāktos uz urrā?

         

        Bilde: Andis Arnicāns

        Lasu….un viss par mani.
        Ah TIK jauki! Savs 😉

        Laura, saki lūdzu kā ir ar dekoratīvās kosmētikas noņemšanu un “vatīšu” alternatīvām. Ne tuvu nekrāsojos katru dienu (un patīku sev tāpat), bet dekoratīvajai kosmētikai manā dzīvē vēl joprojām ir vieta (tušas, ēnas, zīmuļi, laineri, pūderi). Ir kādi ieteikumi, kā neizmantot ķīmisko vati, bet tikt galā ar acu zonas, lūpu atvieglošanu no mākslīgajām krāsām? Kāds īpašs, mazgājams audums varbūt?

        Paskaties šo rakstu, kur radīsi atbildes, kā daru es – http://wordpress-77155-1036957.cloudwaysapps.com/2017/03/22/sejas-kopsana-sejas-ellas-recepte/ (atbilde: izantoju dvielīti, ziepes un ūdeni). Bet komentāros vari iedvesmoties no tā, kā dara citas bloga lasītājas. Zinu, ka noteikti tika pieminēta arī speciālā kosmētikas noņemšanas lupatiņa. Princips esot līdzīgs kā mikrošķiedras lupatiņām mājas tīrīšanai 🙂 Viens pirkums, kas ļoti atrisinot kosmētikas noņemšanas problēmu.

        Ja drīkst, es šai saistībā ieminēšos, ko es daru, lai noņemtu kosmētiku. Es izmantoju kādu augu eļļu (kokosa, olīvu, rīciņ- vai kādu nu apstākļi piespēlē). Vienkārši paņem drusku eļļas un kārtīgi izmasē visu, ko prasās izmasēt. Skropstu tuša parasti ir vispiņķerīgākā. Kad jūtās, ka viss lielums ir noēdies, sejas dvielīti saslapina siltā ūdenī, uzliek uz sejas un akurāti noņem visu lieko nost. Par šo nu jau klejo daudz info apkārt. Goda vārds, šitā padarīšana noņem kā parasto, tā ūdensnoturīgo kosmētiku, un neatstāj ne kripatu pārpalikumu, kā tas bija, kad lietoju veikalos nopērkamos noņēmējus.

        Starp citu, Laura, es nupat tikai šodien Tevi atklāju, un man ļoti patīk, kā Tu domā! (:

        O, jā, eļļa ir brīnumlīdzeklis, tik baigi jāskatās, kā to visu no sejas nomazgāt. Jo, piemēram, kokosriekstu eļļa ir diezgan blīva un, palikusi uz sejas, var aizsprostot poras. Eļļai var pievienot tādu vielu kā Polisorbātu 80, ko var iegādāties kosmētikas gatavošanas veikalos, bet tas diemžēl nāk plastmasas iepakojumā. Tā ir viela, kas pilnībā izšķīdina eļļu saskarē ar ūdeni, izveidojot tādu kā pieniņu. Bet var bez tā visa arī mierīgi iztikt 🙂

        Un, starp citu, es baigi priecājos, ka atklāji un ka mums saskan 🙂

        Sevika!

        Man personiski no rīta gribas nedaudz praktiski padarboties pie saviem hobijiem, kas pārsvarā ietver mācīšanos, un tāpēc gribēju prasīt, kāda Andim ir rīta rutīna?

        Ā, kā man patīk, ka lasītāju starpā ir arī pa kādam vīrietim 🙂 Es, protams, zinu visu, ko un kā Andis dara no rītiem, bet domāju, ka daudz foršāk būtu, ja Andis pats uz šo atbildētu. Viņam ir vesels vismaz stundu garšs rituāls, ko veic jau vairāk kā mēnesi. Palūgšu viņam iemest komentāru, lai atbildētu uz tavējo.

        Paldies.
        Gaidīšu atbildi. 🙂

        Čau, Nauri!
        Atvaino, ka tik ilgi bija jāgaida atbilde. 😉

        Par to jaunu lietu mācīšanos no rīta sāku dzirdēt arvien vairāk un vairāk. Esot riktīgi forši. Kāds ir tavs šī brīža hobijs vai tēma, par kuru mācies?

        Manas rīta rutīnas galvenā daļa pēdējos mēnešus ir Wim Hof Method (https://www.wimhofmethod.com/), kas sevī ietver elpošanu, stiepšanās un spēka vingrinājumus, meditāciju un ķermeņa “rūdīšanu” ar aukstumu (aukstās dušas, vannas vai peldes). Šo noteikti varu ieteikt ikvienam, jo, kad esmu pabeidzis šo daļu (1-1.5h), manas baterijas ir uzlādētas visai dienai. Šobrīd taisu Wim Hof 10 nedēļu kursu, kuru var iegādāties viņa mājaslapā. Ja neesi par viņu dzirdējies, tad noteikti vari google pameklēt Wim Hof vai Ice Man. Kad noskatījos, tad likās, ka tas ir kaut kas pilnīgi traks, bet tagad jūtu, ka riktīgi strādā.

        Ja pēc tā nav nekur jāskrien un ir vēlme vēl padarboties, tad pajogoju. To daru pats savā nodabā vai arī uzlieku kādu no Lesley Fightmaster video (https://www.youtube.com/user/lesleyfightmaster)

        Tālāk jau ir brokastu taisīšana un baudīšana kopā ar Lauru. 🙂

        Visu šo daru pēc iespējas agrāk 6:00 -7:00, bet mērķis kaut kad tuvākā nākotnē būtu celties vēl agrāk. Strādājot no mājām dažreiz ir grūti piecelties, jo uz darbu vari arī “kavēt”.

        Lieta, ko agrāk darīju, bet tagad esmu pārtraucis ir rīta rakstīšana. Esmu ekspermentējis ar 2 ļoti efektīviem variantiem. Pirmais ir 5-minute journal (https://www.intelligentchange.com/products/the-five-minute-journal). Otrs variants ir vienkārši paņemt papīru un pierakstīt vismaz 3-5 lapas. Rakstīt var visu, kas ir galvā. Ja nekas nav galvā, tad var rakstīt “nekas nav galvā” uz visām lapām. Rakstīšanu vislabāk ir darīt uzreiz kā pieceļas. Par šo vēl noteikti blogā būs.

        Šīs ir tās lielās lietas, ko es daru no rītiem. Ja tev ir kādi jautājumi, droši raksti. 😉

        Paldies par dalīšanos! Esmu ceļā uz savu foršo agro rītu, bet tie man sanāk retāk nekā vēlētos – es pie tā vēl strādāju. Bet esmu atradusi, ka man labi nostrādā songs-to-sing-in-the-shower veida dziesmu izlase – palīdz miegu aizdzīt. Ja sanāk pacelt galvu laicīgi no rīta, izbaudu rīta skrējienu pa piepilsētas meža taku apkārt ezeram, pavasarī šie skrējieni ir īpaši dievīgi. Un es vislabāk jūtos, ja varu rītu pavadīt nesteidzīgi, mierīgi pabrokastojot, sapošoties darba cēlienam. Un ja esmu laicīgi pamodusies, tad ļoti labprāt (sev par brīnumu) uzkopju māju, tā man sava veida meditācija un izdevīga pievienotā vērtība agrajiem rītiem 😀

        Man baigi patīk tā ideja par mājas uzkopšanu! 🙂 Ja paspēju, es vienmēr mēģinu savākt virtuvi, lai pēc darba dienas ir foršāk sākt taisīt nākamo mielastu. Tas ir foršs ieteikums un atgādinājums, paldies!

        Sveika! Paldies par rakstu! Šo rīt arī uztaisīju savu rīta rituālu ar jogu, sāls ūdeni un zobu skalošanu ar kokosriekstu eļļu. Burvīgi! Tā kā dzīvoju Liepajā tiešām jāpamēģina kādu rītu iesākt ar peldi 🙂

        Nekad neesmu skalojusi zobus ar kokosriekstu eļļu. Patiešām ir tik labi, cik stāsta? 🙂

        Paldies, par iedvesmojošo rakstu. Man arī patīk agri rīti, kad visi mājinieki vēl guļ. Izeju garākā pastaigā ar suni piemājas mežiņā. Pasēdēt klusumā un ieklausīties dabas skaņās, rīta rosmi īsu un sarunu ar Visumu. Ko tagad ieviešu – brokastis, kādreiz pirmā ēdienreize bija plkst.13.00 un tas bieži vien nozīmēja negausīgu ēšanu vakarā, brokastis palīdz dienu iesākt strukturēti un mērķtiecīgi.

        Jā, jā, jā! Brokastis ir neatņemama rīta sastāvdaļa. Ja galīgi nesanāk laika kaut ko šmorēt, vienmēr var uztaisīt sātīgu smūtiju 🙂

        Labrīt, ļoti jauka padalīšanās, paldies! Noteikti ieskatīšos jogas nodarbības, jo nesen nospriedu, ka pietrūkst man tādu dažu virkņu variantu, ko bez domāšanas izmantot, kad ir iekšā un utt.
        Mani rīti ir visai līdzīgi, un tādi būtu vēl jo vairāk, ja ne divi mazi rezgaļi. Lai izbaudītu savu nesteidzīgo rīta cēlienu, jāceļas ir agri, jo izvēles ir divas – vai celies agri un ir 1-1,5h sev, vai ķer un grāb visu steigā, pa vidu visam šurumburum, ne modusies, ne cepta, ne vārīta. Es tomēr izvēlos likt modinātāju 5.40.
        Pirmā parasti ir parasta, remdena citronūdens glāze, tomēr pēc tam uzleju ar karstu ūdeni ingvera škēlītes, kad ievilcies, piejaucu medu, ja ir pieleju mazliet smiltsērkšķa sulu, pielieku laimu vai citronu pēc noskaņojuma. Aukstajā sezonā šis kolosāli sasilda, vasarā var dzert vesāku, lai gan dzestrajā, agrajā rīta arī vasarā ir pašā laikā.
        Ja ārā ir virs 10 grādiem, tad man ir tā priekšrocība iet vingrot laukā, to patiesi izbaudu, lai tās būtu 10 vai 20 min, esat kādreiz ievērojuši, kā pie katra zāles stiebriņa mirdz rasas lāsītē, apguļoties uz vēdera paveras tāds micro pasaules kosmoss, savkārt uz muguras esot debesis nolaižas zemāk un sirds lido līdzi putniem.
        Te rakstot tikko pacēlu pie lūpām ūdens glāzi, kurā no rīta esmu iemetusi sarkanā aboliņa ziedu, ja jūs zinātu, kā tas smaržo! Reiz izlasīju, ka jebkurš savvaļas augs, lieliski strukturizē ūdeni, iedodot tam atpakaļ dzīvību un labu enerģiju. Tā nu, nākot uz savu ļoti tipisko biroja darbu, noplūcu kādu ziediņu, zariņu, lapiņu. Man ir izkristalizējušies mani favorīti sarkanais āboliņš, skābenes lapa, lazdas zariņš, no tā ūdens patiesi kļūst salds. Šis laikam arī būtu no tās kukū sērijas :)))

        Cik garšīgi viss aprakstīts! Paldies 🙂

        Es no tevis aizņemšos to siltā padzēriena recepti. Izklausās ļoti gards!

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *