ATPAKAĻ
        MENU


        No sākuma gribējām doties neizplānotā braucienā kaut kur ar mašīnu, telti un siltām drēbēm bagažniekā. To noteikti arī šovasar izdarīsim uz vienu garo nedēļas nogali, bet šoreiz varējām paņemt mazliet vairāk brīvdienu kā četras. Nolēmām par labu braucienam kaut kur ar jumtu virs galvas, iespēju sasildīties un ieiet nomazgāties, jo nesola tropiski karstu laiku. Mums pavīdēja iespēja izmantot draugu labvēlību un brīvdienas pavadīt viņu mājā netālu no jūras. Sanāks, ka braucam sasmelties dabas enerģiju Saulgriežos un aizmūkam no Līgo ballītēm. Ideāli, mums tā der!

        Pēdējos gadus neesam bijuši lieli Jāņu svinētāji, jo trakas ballītes vairāk neprasās, bet mūsu draugu lokā vēl nav kāds, kas uzņemas savā mājā uzrīkot skaistu pasēdēšanu. Ceru, ka kaut kad mēs varētu būt tie aicinātāji pie skaisti izrotāta un sarūpēta galda, jautrām spēlēm un labu kompāniju, bet šobrīd nekas tāds vēl nav iespējams. Pagājušo gadu bijā piejūras pārgājienā tieši Jāņu laikā. Ideāli. Klusums, miers, neviens netraucē un vēl dabu var pabaudīt. Ja kādam no jums ir tāpat, ka balles negribās, tad pārgājiens divu vai trīs dienu garumā ar teltīm un ugunskuru ir lielisks svētku aizstājējs.

         

        KO ŅEMAM LĪDZI?

        Mēs brīvdienas gribam pavadīt mierā, bet tomēr ir forši paņemt līdzi visu, lai varam jauki pavadīt laiku. Tādā bezdarbībā pavadīsim pāris dienas, bet zinu no pieredzes, ka trešajā vakarā ir forši, ka ir līdzi kāds priecīgs palīglīdzeklis.

        ● LASĀMVIELU ●

        Grāmatas, Kindle (elektroniskā grāmata) un žurnāli ir neaizstājami šādās brīvdienās. Ir tik forši, ka vari satīties pledā, sēdēt ārā un nesteidzīgi palasīt grāmatu. Man dažreiz šādi sanāk pavadīt pat pusi dienas. Tik aizejot pačurāt. Kaut gan tas nav ārkārtīgi Zero Waste, zinu, ka nopirkšu divus žurnālus – Ir Brīvdienas un jauno I’mperfekt. Pirkšu, jo noteikti izlasīšu no vāka līdz vākam, un padošu tālāk kādai draudzenei, kam gribētos pašķirstīt.

        Starp citu, Kindle ir visvairāk Zero Waste no šiem visiem, jo ir vienreizējs pirkums, kas kalpo ļoti ilgi. Mēs bez sava mazā drauga nebraucam nevienās brīvdienās, jo tas ir tik ērts! Nebūtu domājusi, ka man patiktos lasīt grāmatas e-vidē, bet līdz šim to esmu tikai un vienīgi izbaudījusi. Ja kāds domā par Kindle pirkšanu, noteikti ieteiktu ņemt to ar gaismiņu. Mums ir bez, un tā reāli pietrūkst.

         

        ● SPĒLES ●

        Mēs esam spēļu ģimene. Esam iepirkuši dažādas galda spēles un brīvdienās nebraucam bez kārtīm. Pagājušo nedēļas nogali palikām viesu mājā ar vīra ģimeni un bijām aizmirsuši paņemt kādu spēli. Piegājām situācijai radoši un izdomājām vienu uz vietas! Mēs paņēmām viesu grāmatu, atšķīrām kādu lapu, pateicām ciparu, kurš vārds jāizvēlas un tad viens no mums to rādīja visiem mēmā šova stilā. Tā pavadījām veselas divas stundas un izsmējāmies līdz asarām. Tā kā var izdomāt spēles arī no tā, kas mums ir apkārt!

         

        ● JOGAS PAKLĀJIŅU ●

        Ja laikapstākļi atļaus, labprāt rīta jogu veiktu ārā. Paņemšu līdzi arī siltāku jaku, lai varu uz paklājiņa izlīst pat tad, kad vēsāks vējš. Es jau savā rītu rituāli ierakstā minēju, ka foršs veids, kā uzsākt dienu, ir izkustēties. Man bieži brīvdienās ir liela vēlme izkustēties, bet slinkums un siltā gulta ir spēcīgāka par to. Bet vienmēr paņemu visu līdzi, ja nu jūtos ļoti motivēta un katru rītu pieceļos uz izkustēšanos.

         

        ● VISU PĀRGĀJIENAM ●

        Mēs gribējām uztaisīt lielo pārgājienu, nesanāca, bet tas jau mūs neapstādina doties mazos pārgājienos kaut kad pa šo laiku. Būsim pie jūras, tāpēc plānoju vismaz vienreiz saņemties uz garu un pamatīgu pastaigu gar jūru. Tam mums līdzi vajadzēs somas, ūdens pudeles, kā arī ieplānot, kādu ēdienu mēs varētu paņemt līdzi, lai pa dienu nenomirstam badā.

         

        Noteikti plānoju vēl uztaisīt tehnoloģiju detoksu uz vairākām dienām, bet par to uzrakstīšu atsevišķu ierakstu. Tā kā mūsu ikdiena un darbs ir saistīts ar datoriem un telefoniem, tad ļoti prasās padzīvot bez tā visa. Pirmajās dienās noteikti roka sniegsies pēc telefona, bet ar laiku smadzenes pierod, ka nav konstanti jāčeko, kas notiek sociālos medijos. Tas tā, ka uz vairākām dienām neesmu sasniedzama.

         

        Kā jūs paši plānojat pavadīt svētkus? 

        Drīz jau kā desmit gadus braucu pie draudzenes uz laukiem svinēt Jāņus. Mums Jāņi paiet latviskā garā – tautas tērpos (protams, ne viesiem ir, bet vismaz katrs cenšas atrast kādu elementu), kārtīgās lauku mājās, ar gardiem ēdieniem, braukšanu uz pļavu pēc puķēm, dziesmām pie ugunskura un rīta saullēkta sagaidīšanu. Tie man ir nākamie mīļākie svētki aiz Ziemassvētkiem – vari pavadīt ārā, pļavās un sajust lielo Latvijas plašumu un skaistumu. Mūsu svētkiem, protams, nāk līdzi liels ļembasts, kas katru gadu iezīmējas ar saviem stāstiem un nostāstiem.
        Bet šogad pirms lielās Jāņu svinēšanas, nolēmām svinēt Saulgriežus. 21.jūnijā svinēt īsto dabas pilnbriedu un enerģijas plūdumu. Vakar mierīgi bez steigas lasījām pļavās tējas, saklājām skaistu galdu, uzpinām skaistus vainagus un izbaudījām, kā caur ugunskura dūmiem saulīte noriet. Lai attīrītos no visiem ikdienas “slāņiem”, iegājām pirtiņā un pa pliko izvārtījāmies rasā. Tas bija kaut kas ļoti īpašs – gulēt pļavā un sajust, ka tev apkārt viss ir tik dzīvs! Šis ir īpašs laiks, lai saņemtu to visu labo un spēcīgo, ko daba mums dod. Novēlu katram atrast savu spēka avotu te pat apkārt – pļavā, mežā, jūrā, ezerā vai avota ūdentiņā. Tas viss te ir te pat apkārt, apstājies un ieklausies! Lai priecīgi un skanīgi!

        Jā, paldies, Laura, šo arī spēlējam ik pa laikam.

        Mēs šajās brīvdienās paņēmām līdzi arī latviešu Burtošanas Čempionātu (ar papildspēli) un ir baigi forši! Varbūt ir vērts apskatīt 🙂

        Kristīn, tu visu tik garšīgi aprakstīji! Paldies 🙂

        Mēs arī šorīt aizgājām līdz jūrai nopeldēties un sasmelties dabas spēku. Visu laiku domāju, ka noteikti svinētu Jāņus draugu un ģimenes lokā, ja kāds tādus foršus un latviskus rīkotu. Kad pašiem būs māja, noteikti mēģināsim tādus izveidot savā dārzā :))

        Labrīt!

        Paldies par rakstu un praktiskajiem ieteikumiem, izklausās pēc maniem svētku pavadīšanas ieradumiem:)
        Mēs arī esam lieli galda spēļu fani, varbūt vari, ko ieteikt, kādu jaunatklājumu?
        Mums šobrīt topā DixIt https://www.brain-games.lv/products/dixit-galda-spele

        Lai harmoniski un saulaini svētki!
        Ieva

        Mēs parasti ņemam līdzi veco-labo Katanu ar paplašinājumiem. Ir kādreiz spēlēta? 🙂

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *