ATPAKAĻ
        MENU
        Mans prieks par šīs vasaras atklājumu laikam ir neviltots

        Vecais labais fakts, ka cilvēka ķermenis sastāv ap 60% ūdens, ir labs atgādinājums to patērēt ikdienā pietiekošā daudzumā. Tas, cik daudz ūdeni vajadzētu izdzert, mainās no pētījuma uz pētijumu, bet viens ir zināms – jādzer tā, ka nevienā brīdī neslāpst. Ja kakls palicis sauss, tad jau mazliet ir par vēlu, tāpēc jādzer intensīvāk. Ir cilvēki, kas dzer vienkārši tīru ūdeni, bet ir tādi, kas bez garšiņas to tomēr nevar izdzert vajadzīgā daudzumā.

        Mūsu mājās gandrīz vienmēr jābūt citronam, jo tāds ūdens man īpaši garšo no rītiem (stāstīju par to savā ierakstā, kā iemīlēt rītus). Man patīk, ka ūdenim var pielikt klāt arī svaigu piparmētru (mazs ieteikums: piparmētras lapiņas nevajadzētu griezt vai plēst, bet gan sasist plaukstās kā plaukšķinot; tad to virsmās veidojas mikro plaisiņas, kas izdod nepieciešamo aromātu, un lapas ir savā ierastā veidolā), bet tikko bijām brīvdienās, kur aizmirsām paņemt jebko, ko pielikt klāt ūdenim. Tā kā bijām pļavas tuvumā, eksprimenta pēc ūdenī ieliku sarkano un balto āboliņu, un vīgriezi. Un wow, kas par garšu! Tobrīd sapratu, ka šogad klasiskajiem ūdeņiem jāuzliek pauze, jo glāzītē būs jāmēģina likt pļavu un mežu.

        Ņēmu to, kas uzrunāja pēc izskata un smaržas. Kā augs smaržo dabā, tā smaržos arī tavs ūdens. Vīgriezes smaržo ļoti medaini un saldeni, egļu jaunie dzinumi ļoti citrusaini, bet nātres – tā kā svaigas nātres smaržo pļavā. Tobrīd nebija pieejams nekas cits, bet iedomājos, ka vēl varētu izmantot madaras, rožu un jasmīnu ziedus, upeņu lapas, kumelītes un liepziedus. Bet iespējas ir pilnīgi nebeidzamas! Tikai seko savai sajūtai un degunam dabā – kas uzrunā, to mēģini likt iekšā ūdenī.

        Es ticu, ka augos ir milzīgs spēks un veselība, tāpēc katrā šādā ūdenī ir daļa no auga dotajām īpašībām. Palasi par auga spēku, iepazīsti to un veido atspirdzinošo ūdeni savām vajadzībām. Ja esi mazliet saaukstējies, meklē rokā kumelīti, kliņģerīti, upeņu lapas, vīgriezes un aronijas augļus. Ja māc uztraukums, meklē pēc piparmētras, raudenes vai liepziediem. Dabā ir daudz zālīšu, kas var līdzēt visām ikdienas kaitēm.

        Āboliņi un vēl ne līdz galam uzziedējušās vīgriezes

        ● KĀ PAGATAVOT? ●

        Te nebūs nekādas receptes, bet vairāk ieteikumi, ko un kā darīt. No sākuma ir jāsalasa tas, ko gribēsi likt ūdenī. Pēc smaržas vari pateikt, vai tās ies kopā, vienkārši kopā pasmaržojot. Atkarībā, kur lasīts, lapiņas un ziediņus var noskalot pirms lietošanas. Tad kādu nepilnu sauju ieber krūkā (mēs šo daudzumu izmantojām uz apmēram 1,5l ūdens) un aplej ar tīru ūdeni. No sākuma izmantoju siltu ūdeni, jo šķita, ka citādi nekas nenotiks, bet maldījos. Arī auksts ūdens sevī paņem ļoti daudz aromāta un tostarp arī šķietami iedod garšu. Pats galvenais – neliet augiem virsū karstu ūdeni! Tad tā būs tēja, nevis svaigais, atspirdzinošais ūdens. Ja apliesi ar verdošu, augi mainīs krāsu, un ūdens garšos pavisam citādāk. Bet, ja gribas ūdenī tieši to smaržu, ko sajuti pļavā, mežā vai dārzā, tad būs jāaplej ar aukstu ūdeni.

        Augus var apliet vairākkārtīgi, un garšos gandrīz tāpat kā pirmais lējums. Līdzīgi kā ar citronu – kad jūti, ka garša vairāk nav vēlamā intensitātē, nomaini tos uz jauniem. Augi ūdenī šādi var stāvēt vairākas stundas, bet pārāk ilgi arī nevajadzētu atstāt, jo tie sāks fermentēties (tas jau ir cits process citiem dzērieniem).

        Nātre un jaunie egļu dzinumi

        ● DAŽI SIRSNĪGI IETEIKUMI ●

         

        IZMANTO SVAIGUS AUGUS. Ja izmantosi jau savītušus vai jau sakaltušus augus, tie nedos to smaržu, ko svaigi. Ja apliesi tēju ar aukstu ūdeni, visticamāk ūdens pat neiekrāsosies un negaršos citādāk, tāpēc augu svaigums ir nepieciešamība. Tāpēc šie ūdeņi mums, latviešiem, ir un būs aktuāli no pavasara līdz rudenim.

         

        IZMANTO TRIKU – ŪDENI SASALDĒ. Jā, šādu garšīgu un vērtīgu ūdeni var sasaldēt ledus kubiciņos un vēlāk izmantot citos dzērienos. Iedomājos, ka varētu būt dievīgi ziemā ar vīgriezes ūdens ledus kubiciņu notīrīt seju. Smarža noteikti atmestu atpakaļ!

         

        TAISI LIMONĀDI. Kad pirmo reizi sajutu to garšu no augiem ūdenī, uzreiz ienāca prātā, ka varētu liet pāri nevis parasto, bet gāzēto ūdeni, lai iznāk limonāde. Līdz šim vēl neesmu mēģinājusi, bet neredzu iemeslus, kāpēc tā nesanāktu. Sanāks ļoti atspirdzinoša un veselīga limonāde!

         

        〉 NEIZMANTO AUGUS, KAS IR NO ŠOSEJU VAI LIELU CEĻU MALĀM. Šiem augiem virsū veidojas putekļi un nevajadzīgie nosēdumi no izplūdes gāzēm. Mēs jau varētu te diskutēt, vai gaiss jebkur ir tik tīrs, ka nekas nekur nenosēžas, bet es noteikti zinu – ceļa malas nav labākās vietas, kur lasīt kaut ko mutē liekamu.

         

        NEIZMANTO AUGUS, KUR TUVUMĀ LAUKI TIEK SMIDZINĀTI. Līgo dienā bijām izbraukuši pēc Jāņu zālēm, un pamanījām rudzupuķes. Ātri iemetu Googlē un sapratu, ka rudzupuķes lieto arī tējās. Nodomāju, ka vienu dienu paturēšu vāzē, bet nākamā novākšu ziedus ūdenim. Tikai tad pamanīju, ka rudzupuķes auga tieši blakus rapšu laukam, un nebiju īsti pārliecināta, vai šie lauki nav smidzināti. Neesmu zinātniece, kas zina faktus par šo tematu, bet sajūta kaut kā teica, ka labāk šos augus nelasīt.

         

        LABA DAUDZ NEVAJAG. Šis augu ūdens ir līdzīgs tējai – ar tām nevajadzētu pārforsēt. Ir augi, kuri ir urīndzenoši, sviedrējoši, pretiekaisuma, nomierinoši vai uzmundrinoši, un tas ir jātur prātā ikreiz, kad taisa garšūdeni. Ja vienā vakarā sadzersies pārāk daudz urīndzenošu ūdeni, sanāks biežāk pastaigāt uz mazmājiņu (man tā vienu vakaru gadījās). Nekas briesmīgs jau notikt nevar, bet visu vajag lietot ar mēru.

         

        EKSPERIMENTĒ. Un visbeidzot – dod vaļu eksperimentiem! Mēģini dažādus augus, puķes un lapas, varbūt būsi tikpat pārsteigta kā es ar savu vīgriežu ūdeni. Mēģini likt kopā dažādus augus, lai veidotu savas smaržu kombinācijas. Meklē internetā, kādi augi dod ko, un liec tos kopā savā veselības ūdenī!

         

        Daba Latvijā atmostas gana īsu laika posmu, bet, kad tas notiek, tā dod nebeidzami daudz iespējas uztankoties ziemai. Mēs jau zinām, kā paņemt no dabas īsto spēku – sakaltēt tējas, savārīt ievārījumus, sakaltēt un sasaldēt. Te būs vēl viena ideja, kā vasaras smaržu dabūt uz sava pusdienu galda. Lai labi garšo!

        Padalies komentāros ar saviem augu ūdeņu atklājumiem. Gribu izmēģināt pēc iespējas vairāk šajā vasarā!

         

        Bildes: Andis Arnicāns

        Mēs ar šādi gatavojam ūdeni, jo to dzerot ir sajūta, ka var izdzert pašu vasaru. ☺ Parasti aukstajam ūdenim pievienojam arī pus karoti medus, tas palīdz vēl vairāk garšām atvērties. Un ja pa rokai ir ogas, tad arī tās, piemēram, meža zemenes. Un upeņu lapas ar parasti dod labu garšiņu klāt.

        Vislabāk garšo no vīramātes dārza salasītās upeņu krūmu lapas ar piparmētrām un āboliņiem, un medu. 🙂

        Noteikti pamēģināšu šādu kombināciju! 🙂

        Lasu Tavu rakstu un liekas, ka var sajust sarkanā āboliņa saldeno garšu mutē 🙂
        Raksti par ūdens sasaldēšanu – bet kā būtu, ja, piemēram, to pašu āboliņu sasaldētu? Diez vai garša atsaldējot, iemetot ūdenī ziemā, būtu saglabājusies? Būs jāpamēģina sasaldēt ne tikai dilles no dārza, bet arī puķes no pļavas 🙂

        Es par augu saldēšanu arī iedomājos, bet zinu, ka daļa augu ļoti mainīs savu izskatu un pat garšu pēc saldēšanas. Smalkās ziedlapiņas kā rozei vai jasmīnam varētu diezgan pamatīgi pamainīties, kad būs atsalušas. Tas tāpat kā ar zaļumiem – iemalt tos kaut kur vai ielikt zupa ir forši, bet svaigos salātos atsaldētu rukolu gan neliks iekšā. Kaut gan pati vēl neesmu mēģinājusi šo ideju pārziemot, šobrīd šķiet, ka tā varētu būt tāda vasaras baudīšana mirklī 🙂

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *