ATPAKAĻ
        MENU

        Mēs jau kādu labu laiku mājās izmantojam sojas vaska sveces. Sveces nav lētas, tāpēc ir žēl, ja tās neizdeg līdz galam. Esam atraduši šim risinājumu – mēs vasku pārkausējam un gatavojam jaunas sveces. Ja arī tev līdzīga problēma vai vienkārši vēlme mājās meditatīvi padarboties, lasi tālāk. Būs instrukcijas un arī ieteikumi par sojas vaska sveču liešanu.


        Sojas vaska svece mūsu pašu veidotā melnā māla bļodā. Kā varētu būt vēl īpašāka?

        // parafīns un sojas vasks

        Es kaut kad senāk rakstīju rakstu par to, kā aromatizējam māju. Nekas dikti nav mainījies, jo izmantojam to pašu eļļas lampu, to pašu paštaisīto spricējamo smaržinātāju un sveces. Ja vēl sveces smuki smaržo, tad pavisam lieliski!

        Tajā pašā rakstā mazliet pagānu parafīna sveces, jo indīgas, bet, gatavojoties šim rakstam, sapratu, ka nemaz vienos vārtos tas viss nav. Jā, parafīns ir izgatavotas no naftas blakusprodukta, kas veidojas procesā no jēlnaftas uz benzīnu. Nekas dabīgs un rožains tajā procesā un gala produktā nav. Bet nav arī tā, ka, dedzinot parafīna sveces, pastāv risks no rīta nepamosties. Sakarsis parafīns neizdala tik daudz kaitīgo vielu, lai būtu kaitīgs veselībai vai pat dzīvībai. Ja palasa par parafīnu un ap to radīto burziņu, tiek minēti arī svina degļi (kokvilnas deglis mērcēts vai savīts kopā ar svina daļām, lai tas nešķiebtos un stāvētu taisns), bet arī tie jau sen kā ir pagātne. No divtūkstošo gadu sākuma šādi degļi ir pilnībā aizliegti, tāpēc svecēm, kuras izgatavotas pēc tā laika, noteikti tādus neatradīsies. Tā vismaz stāsta internets.

        Pirms tiem gandrīz diviem gadiem paši mājās nolēmām, ka parafīna sveces vairāk mājās nededzināsim. Pāriesim uz dabīgāku alternatīvu – sojas vasku. Un šad tad padedzināsim arī bišu vasku. Kāds iemesls? Laikam vienkārši negribās naftu mājās dedzināt. Mēs nepērkam simtiem sveču, tāpēc ieguldāmies sojas vaska svecēs. Jā, tās ir dārgākas, bet mums sajūta ta’ labāka. Un vēl – es nebaidos sojas vasku pārkausēt atkal un atkal, lai izveidotu jaunas sveces. Par to patiesībā ir šis ieraksts.

        // sveču liešana

        Man patīk šādi paķimerēties, tāpēc to mierīgi daru mājās. Ja negribas, nepatīk un nav laika, sveces taču var nopirkt arī veikalos. Mūsu mājās sveces izdeg tā, ka tomēr baigi daudz paliek pāri. Kādreiz to metu miskastē, bet pēdējo pusotru gadu vairāk nemetu, bet piekrāju kastītē. Krāju tāpēc, ka šo vasku var mierīgi izkausēt un gatavot jaunas sveces. Tā sanāk arī lielisks zero waste, jo produkts neiet zudumā. Bet kopā ar produktu zudumā neiet arī nauda, kas par svecēm atdota.

        Patiešām var meditatīvi skatīties, kā vasks kūst bļodiņā. Ir kaifīgi!

        Sveces neleju bieži, bet, kad leju, tad vairākas, lai viss pie vienas reizes. Tās leju krūzēs, burkās un bļodās, kas jau mājās ir. Šī, piemēram, ir mūsu pašu gatavota melnā māla bļoda, kuru īsti neizmantojām ēšanai, bet atdot vai ārā mest arī bija žēl. Tad, nu, kļuva par sveču trauku. Var izmantot visādas krūzītes, glāzītes un burciņas; visu, kur var ieliet vasku.

        Lai katru reizi nav jāberž vasks no bļodām ārā, izmantoju vienu tam paredzētu, lēzenu metāla bļodu vaska kausēšanai. Tā tad stāv kopā ar visiem pārējiem sveču liešanas rīkiem vienā kurpju kastē. Tā ietaupīsi sev ņemšanos, laiku un raizes, ka varbūt kāds trauks nevajadzīgi sabojāts.

        Lai sanāktu tādas veiksmīgas sveces, ir svarīgi iegādāties pareizo dakti. Tās ir dažāda biezuma, kuras der dažāda diametra sveču traukiem. Es nopirku tādu biezāku, jo izmantoju lielu diametru, bet ir arī daktis tējas svecītēm un garajām svecēm. To visu var vienmēr uzjautāt pārdevējai. Lai izveidotu aromātisko sveci, var darīt divas lietas. Viens, izmantot jau smaržīgu vasku. Man ļoti patīk Munio Candela vaska medaljoni, ko kausēju kopā ar parasto vasku. Ja ir kāda svece no viņiem, to arī priecīgi pielieku klāt, jo tie aromāti ir dievīgi! Otrs, var likt klāt ēteriskās eļļas. Tās gan neliek tad, kad vasks ir uz “uguns”, bet mazliet vēlāk, kad atdziest. Tādā veidā eļļas nezaudēs savu vērtību.

        Viss gatavs darbam.

        Un ja mājās nav pusizdegušas sojas vaska sveces, kuras pārkausēt, tad sojas vasku var taču arī nopirkt. Ir gan veikali tepat Latvijā, kur to pārdod, gan internetveikali, kur pasūtīt. Tas tā, ja negribas gaidīt izdegušo sveču kaudzi.

        // idejas un ieteikumi

        Ievasko diegu. Lai sanāktu dakti nostādīt taisni un tā nesamestu līkumus, papeldini diegu vaskā, kamēr to kausē. Tad izņem ārā, noliec taisnā līnijā un gaidi, kad sakaltīs. Diegu ieliec metāla pamatnītē pirms likšanas vaskā.

        Nostiprini dakts pamatni. Lai dakts nesāktu peldēt pa sveci, ir vērtīgi to pielikt pie pamatnes ar mazu daudzumu vaska. Ielej sveces traukā mazliet vaska, pagaidi līdz tas kļūst necaurspīdīgs un biezs un ieķipini tur dakts metāliņu. Varot arī līmēt, bet šad tad līmes siltumu neiztur, un šis ir arī daudz ekoloģiskāks risinājums.

        Izvēlies pareizo dakti. Šo atkārtošu vēlreiz, bet izvēlies pareizo dakts izmēru savas sveces diametram. Citādi svece nesmuki degs.

        Nogriez dakti. Pirms dedzini sveci, nogriez dakti 0.5 cm garu. Tā, lai nav garas daktis, kuras nepareizi aizsāks sveci. Dakti vajag nogriezt katru reizi pirms sveces iedegšanas.

        Nofiksē dakti. Kad ielej sveci traukā, noliec kādu dakšu vai kociņu abās pusēs, lai dakts nesagāžas. Citādi var gadīties, ka svece nesanāks laba.

        Dedzini sveci pareizi. Kad pirmo reizi dedzini sveci, ļauj tai degt tik ilgi, kamēr izkūst vasks visā diametrā. Ja nopūtīsi sveci ātrāk, veidosies tāds kā ezeriņš, kurš turpinās iet dziļumā. Katrai svecei parasti ir norādīts, cik ilgi drīkst to vienā reizē dedzināt, un šo laiku arī ņem vērā. Parasti tas ir līdz četrām stundām.

        Man gan te skaļi jāatzīstas, ka iepriekšējās sveces sanāca uz urrā, bet tieši šī, ko taisīju, kad bildēja, tomēr nesanāca laba. Prasījās vēl vienu dakti, lai neveidojas ezeriņi, kad sveci dedzina. Neko darīt, mūžu dzīvo, mūžu mācies. Izdedzināšu sveci, cik sanāk, un to pašu vasku liešu jaunā svecē. Nākamreiz noteikti ar vismaz 3 daktīm.


        Es neesmu nekāds sveču eksperts, bet sveces dedzināt (un tagad arī liet) man patīk, tāpēc esmu šo to paskatījusies. Sveču liešanas pieredze man arī tāda tik uz trīs svecēm, bet saņēmu drosmi uzrakstīt, jo smuki deg un viss sanāca. Ja, nu, pavasarī sagribas vienam pie silta sojas vaska pameditēt vai padarboties ar citiem šajā procesā, domāju, ka raksts varētu būt lietderīgs.

        Starp citu, nesen atcerējos, ka sveču liešana man ir īpaši mīļa nodarbe ne tikai tāpēc, ka varu nemest ārā perfekti izmantojamu sojas vasku, bet arī tāpēc, ka bērnībā sveces lēju kopā ar savu omi. Man bija kādi gadi astoņi, un mums tā bija veselas dienas nodarbe. Tā jau mums tās sajūtas un piedzīvojumi paliek atmiņā, tāpēc dodamies tādas atmiņas veidot arī ar saviem bērniem un mazbērniem.

        Lai silti lejas!

        Līdzīgi var liet atkārtoti pāri palikušos bišu vaska sveču gabaliņus. Bišu vaskam interesanta īpašība, ka ilgāk pastāvējušas sveces parasti ilgāk deg, lai gan nav tik skaistas-mēdz apsūbēt.

        Ā, re kā, es nemaz nezināju šādu faktu. Paldies 🙂

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *