ATPAKAĻ
        MENU

        Man vienmēr paticis lasīt. Es biju no tiem bērniem, kas savos laukos bija izveidojusi bibliotēkā kartiņu, lai varētu ņemt grāmatas. Tā katru vasaru izlasīju milzīgu čupu. Bet, pieaugušai esot, ne vienmēr sanāk veltīti laiku grāmatu lasīšanai. Pagājušogad pieņēmu lēmumu, ka ir laiks atgriezties “ēst grāmatas”, un februārī gribu jūs aicināt sev pievienoties. Mēs februāri pasludinām par aktīvu lasīšanas mēnesi, kura laikā vāksim arī prāvu grāmatu sarakstu no mūsu visiem sekotājiem. Gribam, lai mums ir, kur pasmelties idejas jaunai lasāmvielai, un domāju, ka tas noderēs arī jums.


        Lasīt ir forši, un domāju, ka mēs visi esam izauguši no tā vecuma, kad tas nebija stilīgi. Lasīt ir ļoti stilīgi. Lasāmviela un gaume arī ir ļoti atšķirīga, un tā dzīves laikā arī var mainīties. Man ir bijuši laiki, kad lasu tikai izglītojošu literatūru, tagad esmu apsēsta ar labiem romāniem un autobiogrāfijām. Pēdējo četru mēnešu laikā esmu izlasījusi sešas grāmatas. Esmu skaļi smējusies transportā, esmu kaukusi savā mašīnā un esmu ļoti daudz ko dzīvē pārdomājusi. Vismaz četras no tām grāmatām vēlētos ieteikt gandrīz visiem (ja lasa angļu valodā), jo tās bija tik spēcīgas lasāmvielas, ka par tām domāju vēl šobrīd, pat pēc vairākiem mēnešiem.

        Kaut gan man jau bērnībā bija radusies patika lasīt, ir bijuši arī baigie lasīšanas caurumi jeb laiks, kad nelasu neko. To īpaši izjutu, kad Rū bija pavisam maziņš, un es nevarēju palasīt pilnīgi neko. Es vienkārši nespēju uztvert jaunu informāciju. Jutos, piedodiet, tik tupa kā neatceros kad. Pat visvienkāršākajā grāmatā varēju pazaudēt pavedienu, tāpēc lasīšanu uz laiku atliku.

        Lasīšana šobrīd man ir tīrākā prāta atpūtināšana un interesantu domu raisīšana. Man ļoti patīk gudras un pamācošas grāmatas, bet esmu sapratusi, ka mans lasīšanas laiks ir vakars, un vakaros es negribu turpināt analizēt un plānot dzīvi. Es gribu atpūsties. Tāpēc mana lasāmviela šobrīd ir vairāk izklaidējoša kā izglītojoša.

        Es pati šobrīd makšķerēju grāmatu ieteikumus no dažām sievietēm, kuru gaume man ļoti patīk. Tomēr tāpat, katru reizi beidzot kaut ko lasīt, ieskrienos jaunas grāmatas meklēšanā. Es šo noteikti daru priekš sevis, jo gribu uztaisīt savu mazo grāmatu “kartotēku” pa tēmām, lai zinu, kur pasmelties, kad iepriekšējā jau izlasīta. Es ceru, ka jums arī tādu gribās, jo es plānoju to šomēnes saklabināt.

         

        Izaicinājums #gramatasiedvesmo

        Gribam jūs izaicināt februārī vairāk lasīt grāmatas, un dalīties ar savām mīļākajām lasāmvielām. Mēs gribam jūs izaicināt šī īsā mēneša laikā izlasīt vienu grāmatu. Tai nav jābūt super garai vai sarežģītai, tā var būt arī kārtīga meksikāņu ziepene.

        Ir tik daudz laba, ko varam iegūt no lasīšanas. Mēs varam samazināt stresu, pozitīvi pastimulēt savas smadzenes veselības vārdā, mēs paplašinām savu vārdu krājumu un uzlabojam atmiņu. Un tas visam pa virsu – iztēles kustināšana.

        Grāmatas var lasīt gan papīra formātā, gan digitālā formātā, gan klausītis uz austiņām. Katram ir savs veids, un galvenais ir atrast īsto. Man patīk fiziskas grāmatas, bet esmu sapratusi, ka digitālais formāts noteikti šobrīd atbilst manām vajadzībām. Es lietoju Kindle, kurā varu turēt simtiem grāmatu, vienmēr to ielikt rokassomiņā un paņemt līdzi. Andis grāmatas labprātāk klausās audioformātā, jo tas ir veids, kā viņš uztver informāciju. Cits nebūs gatavs iet līdzi tehnoloģijām un labprāt stieps līdzi 300lpp grāmatu arī pie daktera rindā.

        Izaicinājums ir pavisam vienkāršs:

        1. Atrodam vienu foršu grāmatu šim mēnesim un sākam lasīt
        2. Tuvākā mēneša laikā aktīvāk dalīties ar to, kas izlasīts un ko lasāt tagad, izmantojot #gramatasiedvesmo
        3. Un lūdzu, lūdzu atsaukties uz maniem lūgumiem padalīties ar savām mīļākajām grāmatām pa kategorijām Instagram (izbārstīšu pa visu februāri), lai ir, kur pasmelties mums visiem.
        4. Viss. Meklējam grāmatas un sākam lasīt.

         

        Un šajos komentāros es ļoti gribētu, lai jūs padalāties ar vienu (patiešām vienu!) labāko grāmatu, kas pēdējā laikā izlasīta. Zinu, ka aktīviem lasītājiem to būs daudz, bet šajā reizē izvēlamies labāko, iedvesmojošāko, dzīves mainošāko. Un ar visām pārējām grāmatām varēsiet padalīties visa mēneša laikā, labi?

        Šobrīd lasu Marijas Kondo grāmatu-Magic Cleaning.
        Ļoti iedvesmojoša grāmata, kā sakārtot savu vidi apkārt, lai sakārtotos arī visi plauktiņi galvā, kas man šobrīd ir ļoti nepieciešams. Viņa sīki izstāsa, kā pareizi kārtot un apieties ar mantām sev apkārt. Un, galvenais, kā iemācīties atbrīvoties no liekā un nevajadzīgā.

        Pēdējā izlasītā ir V.Kolinss – Sieviete baltā.

        Man, par laimi, tas lasīšanas nestilīgums kaut kā palaidās gar ausīm. Kā bērnībā rāvu cauri grāmatas, tā rauju joprojām. Tagad beidzot esmu pieķērusies slavētajai “Sievietes, kuras skrien ar vilkiem”. Bet vispār kopš kļuvu par mammu, lielu daļu grāmatu vairs nevaru palasīt – grāmatas, kurās mammas pamet bērnus, mirst, viņām bērnus atņem vai, ļaunākais, kaut kas slikts notiek ar pašiem bērniem. Nesen lasīju Bišu Slepeno Dzīvi un knapi varēju vārdus cauri asarām salasīt. Biedrs Bērns atvēru, izlasīju trīs lapas, apraudājos un liku nost (jo biju pusdienās kafejnīcā). Lasīšu, kad bērni izaugs.

        Man ir līdzīgi. Es šobrīd koncentrējos uz salīdzinoši “sagremojamu” literatūru, tāpēc sarakstā ir šis tas īpaši viegls 🙂

        Grāmata, kas ir radījusi vislielākās izmaiņas manā saprašanā līdz šim, viennozīmīgi ir Mīlestības 5 valodas.

        Es tev pilnīgi varu piekrist!!

        Sveika, Laura! Tā kā ari es vienmēr esmu nākamās grāmatas meklējumos, vai vari, ludzu, dalīties ar kādu no grāmatām (vai visam), ko esi pēdējos mēnešos lasījusi un citiem ari ieteiktu? 🙂

        Ar rītdienu sākšu dalīties. Šis tas būs te, bet lielu daļu varēsi atrast mūsu storijos (ieliksim pie highlights, lai nepazūd) 🙂

        Manu dzīvi mainīja grāmata Būda (The Shack), Autors: Viljams Pols Jangs. Grāmata ir ar reliğisku ievirzi, bet grāmata pilnībā mainīja manu skatījumu uz dzīvi, notikumiem un nāvi. Grāmata manās rokās nokļuva pilnīgi nejauši, sāku to lasīt un “izēdu” vienā dienā (tas man nav raksturīgi).

        Laikam visvairāk atmiņā palikusi būs Emily Nagoski “Come as You Are”. Varbūt drusku par daudz self-help un “You are awesome!!” manai patikšanai, bet šādos tādos punktos lika paskatīties uz savu seksualitāti citādāk un bija daudz lietderīgu ideju, ko paņemt sev.

        Es iečekošu, paldies 🙂

        Sheila Heti – “Motherhood”

        KOMENTĒT

        Tavs e-pasts netiks publicēts. Obligātā informācija atzīmēta *